Milano Fragranze Panettone Review (Mathilde Bijaoui) 2021

Milano Fragrance Panettone, bewerkt door Nicoleta (Toni Cuenca via Unsplash-achtergrond)

Sommige woorden hebben het gecombineerde effect van de bel van Pavlov vermengd met de poëtische nostalgie van de eerste hap van een Proustiaanse Madeleine. Kun je tegelijkertijd hongerig en nostalgisch zijn (zelfs als je geen Italiaan bent)? Zeker weten! Binnenkomen Panettone, de magische cake van Kerstmis, en luister maar eens hoe alleen de uitspraak van dit woord, hardop uitgesproken, de lucht vult met sprankeling: pah-neht-toh-neh!

Milano Fragrance Panettone review

Advertentie voor Motta-bakkerij in Milaan, 1934 via postermuseum dot com

In het Italiaans betekent “panetto” een klein stuk cake, en door speels het achtervoegsel “-one” toe te voegen, verandert de betekenis in een groot stuk cake, dat de grootte van panettone weerspiegelt. Er zijn veel legendes en verhalen verweven rond de geschiedenis van panettone, inclusief de etymologie ervan – met name die van een heilige man genaamd pater Antonio, die nooit werd gezien zonder zijn kerkelijke hoed, omdat hij “erg dol was op zijn ruit”. Gezien de overeenkomst tussen de vorm van de kerkelijke hoed en de naam van vader AnTONIo, we hebben het anekdotische verhaal van “pane di toni” – panettone. Het eerste geschreven document dat panettone met kerstvieringen in verband bracht, stond in de boeken van Pietro Verri, een achttiende-eeuwse illuminist die ernaar verwees als “pan de ton” (vertaald als luxebrood), gezien de prijs en schaarste van de kostbare ingrediënten en de intensiteit van de arbeid die het recept vereiste.

Voor de oorsprong van het Panettone-recept moeten we heel ver teruggaan in de geschiedenis, naar de oude Romeinen die een speciaal rijsdeegbrood uitvonden dat werd gezoet met honing en meestal werd gebruikt bij religieuze ceremonies. Vanaf hier hebben we een groot aantal mythen en verhalen om van te genieten. De bekendste is de hertog van Milaan, Ludovico Sforza, wiens chef per ongeluk het dessert verbrandde voor zijn weelderige kerstbanket. Een keukenjongen, Toni genaamd, stelde voor om een ​​toetje te serveren dat hij eerder voor zichzelf had gemaakt, met wat hij in de voorraadkast had gevonden: bloem, boter, eieren, rozijnen en schillen van citrusvruchten. Er wordt gezegd dat de hertog het proefde en dolgelukkig vroeg wat de naam was van dit nieuwe en heerlijke dessert. Het antwoord kwam in het puurste Milanese accent “L’è ‘l pan del Toni!” vertaald als “het is Toni’s brood”.

Alessandro Brun van Masque Milano en Milano Fragranze

Alessandro Brun Milano Fragranze en mede-oprichter van Masque Milano

Alle verhalen over de geschiedenis van panettone hebben één ding gemeen: de plaats van oorsprong – Milaan. Geen wonder dus dat creatief directeur Alessandro Brun van Milano Fragranze (ook mede-oprichter van Masque Milano) Panettone koos als de volgende “speld” in zijn zeer persoonlijke geurkaart van Milaan, die hij herschiep, als een liefdesmanifest, voor zijn geliefde stad: “Ik ben geboren en getogen in Milaan, en ik ontwikkelde een ongelooflijke genegenheid voor deze stad, tot het punt dat ik me zo gelukkig voelde alleen al omdat ik hier geboren ben. Deze stad heeft me zoveel gegeven en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het vormgeven van wat ik nu ben. Jarenlang heb ik gedacht dat ik op een dag iets zou hebben ontwikkeld om de wereld te laten weten hoe mooi deze stad is en hoeveel ik er van hou. Die dag is eindelijk aangebroken.”

Bauli

Bauli-commercial, via officiële Facebook-pagina

Mijn liefdesverhaal met panettone komt van de ambitieuze Bauli-commercials, die in de jaren 90 op Italiaanse tv-stations in hoge rotatie speelden (ik had gewoon een groot nostalgisch moment over programma’s als Non è la RAI) en ik herinner me dat ik mijn grootmoeder vroeg om vervang de cacao en noten van ons traditionele feestelijke zoete brood “cozonac” of “kozunak” (een gerecht dat we delen met onze mede-Oost-Europeanen en Grieken) door gedroogd fruit, en om het meer te laten lijken op de Bauli-koepelvormige cakes die ik zag op TV.

Als je nog nooit een ECHTE handgemaakte Panettone hebt geproefd (oh, mijn hart zucht naar je), laat me dan proberen de majestueuze schoonheid ervan te beschrijven. Het is een forse cake, met een gewicht van ongeveer 2,2 pond, en ongeveer 20 centimeter hoog met een lang en ingewikkeld kookproces (er wordt gezegd dat het een echt liefdeswerk is) waarbij het deeg wordt uitgehard, dat langzaam veel moet fermenteren uur en het speciale rijsproces dat enkele dagen kan duren. De klassieke ingrediënten zijn bloem, eieren, boter, gist, droge rozijnen, gekonfijte sinaasappels en citroenschil. Variëteiten omvatten mascarponeroom, chocolade, hazelnoten, pistache, limoncello en zelfs ijs- of pompoenaroma’s. Ik ben een “panettone-purist” en verklaar de klassieke smaak als de beste en meest ceremoniële. Niets is te vergelijken met de vreugde van het hebben van een schijfje van je eerste plakje op je bord, misschien vergezeld van een extra handje in rum geweekte rozijnen ernaast, en een glas rode wijn op te tillen.

Wat is Panettone?

Een kind met een panettone in Milaan, 20 december 1958, via geschiedenis vandaag

Milano Fragranze Panettone doet me denken aan een sneeuwbol die een perfecte stilstaande herinnering aan Kerstmis omvat. Het huis binnenkomen, terug van de vrieskou, wangen rood van de hele dag buiten spelen, totdat de gele lichten van de straatlantaarns je aangaven om terug te komen. Doe de deur dicht, houd je adem in en bid dat iedereen het veel te druk heeft gehad met de kerstvoorbereidingen om te merken dat je de hele dag weg bent geweest en zo laat terug bent gekomen, dus je probeert zo stil mogelijk te zijn, terwijl je de winter doorbrengt jas en je met sneeuw gevulde laarzen.

De magische transformatie van het huis overvalt je plotseling en je blijft daar gewoon, als een klein hert met grote ogen in kerstverlichting, in de gang, koesterend in de flikkerende boom, versierd in je afwezigheid, en de geur van sinaasappel en mandarijn schillen die strategisch op radiatoren zijn geplaatst, om langzaam hun droge, zoete aroma in de lucht af te geven. Je zucht van plezier – een beetje te luid – en het onvermijdelijke gebeurt. Nonna’s stem, alarmerend in intensiteit stijgend en galmend in de gang vanuit de keuken, nadert! Als multitasken een kunst zou zijn, wordt het tot bovenmenselijke bekwaamheid verheven door een grootmoeder die betrapt wordt op het voorbereiden van een feestelijk diner. Als je zou denken dat er geen tijd zou zijn om een ​​stoute kleinzoon uit te schelden, denk dan nog eens goed na! Er is altijd tijd daarvoor.

Milano Fragranze Panettone door Mathilde Bijaoui

via unsplash

Als een schuldig kitten, staart tussen je benen, volg je haar naar de keuken, waar ze al begonnen is met het bereiden van de gemberwortelthee voor je keelpijn en loopneus, terwijl ze met een andere hand de kruidachtige geneeskrachtige rub zoekt, die ze gebruikt om de microscopisch kleine krasjes te genezen die je hebt door de hele dag sneeuwballen te maken. Je hoort voor de honderdste keer het verhaal van San Biagio, de beschermer van alle winterziektes. Op de feestdag die ter ere van hem wordt gehouden, op 3 februari, eten mensen (vooral kinderen) een plakje uitgedroogde panettone dat ze van Kerstmis hebben bewaard, om te genezen en te beschermen tegen keelpijn. Nonna klaagt elke kerst, dat ze een hele taart moet bewaren voor de dag van de heilige, niet alleen een plakje, omdat je zo ondeugend bent als je bent.

Je drinkt je hete thee in berouwvolle stilte, luisterend naar de kleine radio die aan de muur hangt, kerstliederen vermengd met ruis. Het is een heerlijk verboden late uurtjes van de avond, je bent nog wakker en bent begonnen om alle ingrediënten te helpen sorteren en ze plechtig in het deeg te doen dat aan het gisten is in de kom bedekt met de geborduurde witte doek, die Nonna alleen gebruikt als ze kookt iets heel bijzonders. Je kleine handjes sorteren de gedroogde vruchten en de in rum gedrenkte rozijnen, laten af ​​en toe een stukje in je mot glijden en plechtig kauwen. Voordat ze het in de oven zet, maakt ze het kruisteken bovenop de taart, als een goed voorteken voor het komende jaar. Je voelt de stevige greep van haar armen om je heen en trekt je in de warmste, veiligste knuffel. Het is thuis. Het is Kerstmis.

Mathilde Bijaoui van Mané

Mathilde Bijaoui via de parfumeur

Milano Fragranze Panettone ruikt naar een capsulegeurige herinnering aan een perfecte kerst. Gekonfijte vruchten, bittere sinaasappel, dit ruikt naar het doorsnijden van de perfecte schijf verse Panettone. Het ruikt geel, feestelijk, met een boterachtige, bloemige toets en een deegachtige kwaliteit die bijna stuitert – stel je voor dat je de zachtheid van de cake knijpt en ziet hoe deze langzaam terugkeert naar zijn oorspronkelijke vorm. Een must-try als je een fijnproever bent. Of iemand die wil “proeven” van Milaan.

Lees hier Michelyn’s interview met Mathilde Bijaoui en bekijk recensies van haar parfums opnieuw: , État Libre d’Orange Spice Must Flow, Malaise of the 1970s, Bijou Romantiqueand Like This, Jo Malone Scarlet Poppy en Jasmin Sambac en Marigold Cologne

Opmerkingen: Bitter Orange EO, Mandarin EO, Ginger EO, ​​Carrot Seeds EO Davana EO, Rum Pure Jungle Essence TM, Everlasting Flower Abs., Tagete Seeds EO, Vanilla Abs., Vinyl Gaiacol Natural

ÇaFleureBon Videocontent Journalist Medewerker Steven Gavrielatos van Redolessence interviewt Alessandro Brun over MILANO Fragranze via ZOOM. Parfumbeoordelingen van Basilica, Galleria, Brera, La prima

Nicoleta Tomsa, Senior redacteur

Openbaarmaking: Fles Milano Fragranze Panettone en monsters vriendelijk verstrekt door Milano Fragranze, meningen zijn van mij

Milano Fragranze Panettone met digitale effecten van Nicoleta

Dankzij de vrijgevigheid van Milano Fragranze hebben we een flesje Panettone van 100 ml voor één geregistreerde lezer in de VS, het VK en de EU. Je moet je wel inschrijven, anders telt je deelname niet. Om in aanmerking te komen, laat een reactie achter waarin je aangeeft wat je interesse wekt op basis van Nicoleta’s recensie van Milano Fragranze Panettone en waar je woont. Loting sluit 23-12-2021

LET OP DAT ONZE NIEUWE INSTAGRAM IS @cafleurebonoffical

Volg ons op Instagram @cafleurebonofficial @nicoleta.tomsa @milanofranze @mathilde.bijaoui.perfumer

Dit is ons beleid inzake privacy en trekkingsregels

We maken de winnaars alleen bekend op onze site en op onze Facebook-pagina, dus like Çafleurebon en gebruik onze blogfeed… of je droomprijs is gewoon een gemorste parfum

Like onze Facebookpagina: afleurebon en gebruik onze blogfeed voor nieuwe updates en artikelen

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

   Leave a reply

   Licwerneu.be
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0
   Shopping cart